Maro Graphics Logo Home page
portfolio icoon
artikelen icoon
Trainingen icoon
filosofie
contact icoon

Dataflow01

Als er 1 ding zeker is, is het dat we tegenwoordig overspoeld worden met data. Sterker nog: Het blijft maar groeien en groeien. De kunst van het begrijpbaar maken van alle data zit in de visualisatie, complexe informatie omzetten naar een simpele taal, iets wat meteen laat zien wat er aan de hand is.

De makkelijkste (en misschien de snelste?) manier is om meteen te grijpen naar staaf- en taartdiagrammen, maar het oog wilt ook wat. Sterker nog, de bovenstaande diagrammen geven wel de statistieken weer maar niet de beleving, het onderwerp.

Dat het ook echt anders kan laat Dataflow heel mooi zien. Met 256 paginas van 25 x 31 cm een groot en dik boek om even in te verdwalen! Niet alleen bevat het de wat 'statische' data kaarten die we meteen in het hokje datavisualisatie kunnen stoppen het zit ook barstensvol met visualisaties wat (bijna) kunstwerken zijn!

Dataflow02Dataflow03Dataflow04

Dataflow05

Dataflow07

Dataflow11

Dataflow08

Dataflow09

Dataflow10

Het boek zit vol met mooie grote platen van de datavisualisaties en infographics met een ruime diversiteit begeleid met een beknopte beschrijving van het project. De projecten zijn als volgt onderverdeeld:

  • Datasphere (data cirkel): Het gebruik van de cirkel, de perfecte vorm welke onmogelijk is te maken door de menselijke hand, zorgt voor een spanning tussen wat is bereikt en wat kan worden bereikt.

  • Datanets (datanetwerk): Het blootleggen van de structuur van betekenis, het netwerk van meetpunten laat oorzaak, context of samenwerking zien.

  • Datascape (datalandschap): Schakelend tussen topografie en topologie, zorgt de ruimtelijke ordening van de gegevens voor vloeiendheid, richting, samenhang en orde.

  • Datalogy  (data analogie): Het aanleveren van data met gewicht, ruimte, textuur en zintuiglijke ervaringen die door de gehele bandbreedte van de menselijke perceptie communiceren.

  • Datanoid (data humanoïde): Het geven een echte persoonlijkheid aan data en de relevantie om te voldoen aan de fascinatie van de eigen reflectie, en daardoor het reguleren van verschillende niveaus van abstractie.

  • Datablocks (datablokken): De implicerende zekerheid en de inhoud van de vierhoekige vorm door het definiëren van grenzen, een duidelijke volgorde en eenvoudige vergelijkbaarheid van de gegevens.

Als ik 1 minpuntje zou moeten aankaarten: Het zou leuk geweest zijn als er af en toe ook een blik op de verwerkte data geworden was. Gewoon om de complexiteit van het onderwerp aan te tonen. Desalniettemin, een prachtig boek voor als je een keer inspiratie nodig hebt, wil weten wat er allemaal buiten de kaders kan, of gewoon voor op de koffietafel. 


Titel Data Flow: Visualizing Information in Graphic Design
Auteur Gilles Berton
Uitgeverij   Die Gestalten Verlag 
ISBN 978-3-89955-217-2