Maro Graphics Logo Home page
portfolio icoon
artikelen icoon
Trainingen icoon
filosofie
contact icoon

Steeds vaker zie ik presentaties of blogs voorbijkomen waar m'n nekharen van overeind gaan staan. Niet vanwege de inhoud van het verhaal, de meesten kunnen namelijk duizend maal beter schrijven of verhalen vertellen dan ik. Nee, waar ik dan bijna van van mijn stoel val zijn de beelden die worden gebruikt ter ondersteuning van het verhaal of om 'op te leuken'.


Beeldbanken

Bij de meeste zie je meteen dat het meerendeel van beeldbanken af komt, de zogeheten 'stock photo sites'. Wat zo jammer is aan deze sites is dat de beelden vaak slecht geposeerd, belicht en/of in scene zijn gezet. Wat erbij komt kijken is naar mate je dit type foto's steeds vaker ziet ga je ze herkennen: De handdruk, het jonge plantje in de handen, de team knuffel, het visje dat in de andere kom springt, etc. Niets origineels en het doet afbreuk aan het verhaal.


Google

Een ander fenomeen wat vaak voorkomt: Plaatjes van Google Images afhalen. Het is waar, de kans dat je dan realistische beelden krijgt is groter, echter zit je wel met copy rights. Zelfs al is het beeld niet van een professionele fotograaf/illustrator/kunstenaar dan nog heeft de maker auteursrecht en dus ook recht op naamsvermelding. Op Alles uber staat hier een mooi en duidelijk artikel over waarin ook verwezen wordt naar de juridische kant (daarover meer op Charlottes Law).


(Mooiere en) Legale Alternatieven

Gelukkig zijn er zat alternatieven als je zelf geen tijd hebt om mooie foto's te maken of even geen geld hebt voor een goede fotograaf. Het afgelopen jaar zijn er meerdere fotografen op het idee gekomen om beeldmateriaal vrij te stellen. Sommige zijn helemaal vrij van rechten, andere alleen voor niet commerciële doeleinden. Hieronder een lijstje van een aantal beeld banken:

Death To The Stock Photo

Gratis Foto's: Death to Stock

Een abonnement (gratis) waarbij je elke maand een pakketje met 10 gethematiseerde beelden ontvangt. Wil je meer (20 beelden per maand) of toegang tot voorafgaande pakketjes dan moet je overstappen naar het premium abonnement van $5 p/mnd.
http://deathtothestockphoto.com/

unsplash

Gratis Foto's downloaden: Unsplash

Elke 10 dagen worden er 10 beelden op de site gepost. Deze kun je direct (per beeld) van de site downloaden. Via het archief kun je ook de voorafgaande beelden bekijken en downloaden. Liever via de mail? Dan kun je je abonneren op de nieuwsbrief en krijg je elke 10 dagen een mailtje met de 10 beelden.
http://unsplash.com/

 

LITTLE VISUALS

Gratis Foto's downloaden: Little Visuals

Little Visuals werkt eigenlijk net als Unsplash. Het enige verschil is dat je elke 7 dagen 7 beelden ontvangt als je je mail adres achterlaat.
http://littlevisuals.co/

gratisography

Gratis Foto's downloaden: Gratisography

Elke maandag worden er een aantal beelden gepost. ook deze kun je direct van de site downloaden. Het aantal beelden per keer varieert, maar alles wat ooit gepost is is zichtbaar en te downloaden.
http://www.gratisography.com/
 

New Old Stock

Gratis Foto's downloaden: New Old Stock

Beelden van vroeger nodig? Liefst in zwart-wit, sepia, of verkleurde vale foto's? Dan loont het om eens te kijken op de Tumblr New Old Stock
http://nos.twnsnd.co/